Verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw wordt één jaar verlengd naar nieuws overzicht

12 April 2022

Normaal gezien liep die maatregel eind dit jaar af. Er werd niet geraakt aan de voorwaarden voor deze tariefverlaging. Daarnaast heeft dit KB een btw-verlaging naar 6% ingevoerd voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. De maatregelen hebben als doel de vaak hoge kostprijs van energetische renovatie te drukken.

Ons land telt maar liefst 2,9 miljoen sterk verouderde woningen die op een dringende energetische renovatie wachten tegen 2050. Dat betekent een gigantische uitdaging voor onze gezinnen. 

Verlenging verlaagd btw-tarief sloop en heropbouw
De federale regering heeft daarom beslist  het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw te verlengen tot 31 december 2023. Deze verlenging biedt gezinnen en bouwondernemingen zekerheid. Op een project van 350.000 euro (zonder btw), betekent deze maatregel uiteindelijk een besparing van net geen 50.000 euro. (19.800 euro btw in plaats van 69.300 euro bij 21%). Vorig jaar werden maar liefst 16.662 aanvragen ingediend voor een verlaagd btw-tarief.

Andere btw-verlagingen
Daarnaast wordt een boost gegeven aan de aankoop en installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers via het verlaagd btw-tarief van 6% vanaf 1 april 2022. Vandaag bestaat dat verlaagd tarief reeds voor woningen ouder dan 10 jaar. Deze maatregelen worden tot 31 december 2023 uitgebreid naar woningen jonger dan 10 jaar, inclusief nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na afbraak.

Bron: cib.be

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons